Elk jaar ontvangt het merendeel van de Nederlandse onderwijsinstellingen een bijdrage van de overheid voor personeels- en materiële kosten, de lumpsum. Onder deze materiële kosten vallen kosten voor bijvoorbeeld boeken, onderhoud en de ICT. De hoogte van de lumpsum hangt onder andere af van het aantal leerlingen, hun leeftijd en het onderwijstype, maar is vrij goed te voorspellen. De hoogte van de cloud rekening is dat vaak niet. In dit blog leggen we uit waarom niet en waar rekening mee moet worden gehouden in de keuze voor een cloud serviceprovider.

VERANDERINGEN IN AANBOD

Het businessmodel van grote cloudaanbieders, zoals Amazon, Microsoft en Google, is niet transparant. De pakketten die zij aanbieden zijn steeds in verandering, daarnaast worden de licenties doorgaans aangepast en zijn de bijbehorende prijzen ook niet constant. Deze veranderingen in het aanbod zorgden ervoor dat de cloud rekening in 2020 niet te voorspellen was. Voor onderwijsinstellingen maakt dit het lastig om een begroting te maken en te weten waar ze hun inkomsten, als de lumpsum, aan uit kunnen geven, zonder later in financiële problemen te raken.

ONDUIDELIJKE FACTUUR

Naast het aanbod dat onderhevig is aan veranderingen, is de factuur van de grote cloudaanbieders ook onduidelijk. Op deze factuur staan componenten die voor de afnemer vaak onduidelijk zijn, zoals General Block Blob, Standard Page Blob of verschillende standard- en premium managed harddisks. Het is ook vrij lastig om te achterhalen hoe deze componenten hebben bijgedragen of wat ze precies hebben toegevoegd aan de cloud. Elk apart component wordt verrekend, ook de componenten die wel enigszins begrijpelijk zijn, maar je weet nooit zeker wat je wel of niet nodig hebt.

UITGAANDE DATA

Bij de grote cloudaanbieders moet er niet alleen betaald worden voor inkomende data, maar ook voor uitgaande data. U moet hierbij denken aan wanneer u uw data wilt verplaatsen vanuit de cloud naar een on-premise opslag. Deze kosten voor uitgaande data worden vaak niet meeberekend in de keuze voor een cloud serviceprovider en kunnen nogal onvoorspelbaar zijn. De hoogte van deze kosten hangt namelijk af van de hoeveelheid data die de gateway van de serviceprovider verlaat. Wanneer er veel data naar de cloud worden overgedragen, kunnen deze kosten ongemerkt hard oplopen. Terwijl u hier weinig tot geen invloed op uit kunt oefenen.

LOCK-IN

De reden dat de grote cloudaanbieders deze veranderingen in het aanbod, de onduidelijke facturen en de onvoorzienbare kosten voor uitgaande data kunnen maken, komt door hun lock-in strategie. De kosten voor het migreren van de data naar een andere partij zijn namelijk zo hoog, dat het overstappen heel oninteressant maakt. Dit zorgt ervoor dat een onderwijsinstelling, die van cloudaanbieder zou willen veranderen, vaak “ingesloten” zit bij de originele aanbieder. De grote cloudaanbieders weten dit en dat geeft hun zo ongeveer carte blanche om te doen wat ze willen. Steeds meer organisaties worden zich bewust van deze lock-in en beginnen zich te verzetten met cloud-onafhankelijke oplossingen. Zoals Common Ground, een beweging die een nieuwe, moderne, gezamenlijke informatievoorziening ontwikkelt voor het uitwisselen van gegevens voor Nederlandse gemeenten.

BEVEILIGING

Naast de kosten van de cloud moeten onderwijsinstellingen ook steeds meer rekening gaan houden met de beveiliging. Zij hebben namelijk veel kostbare data, waaronder leerling-gegevens, in hun bezit. Met name universiteiten en hogescholen zijn interessante doelwitten voor cybercriminelen. Dit komt door de hoeveelheid gebruikers (leerlingen, leraren, ouders, etc.), waardoor deze netwerken vrij kwetsbaar zijn geworden. Om de continuïteit van de onderwijsprocessen en de betrouwbaarheid van toetsen te waarborgen is de beveiliging van groot belang. Daarnaast kan door een succesvolle cyberaanval losgeld geëist worden of worden persoonlijke gegevens publiek gemaakt. Dit kan ook nog imagoschade en financiële gevolgen hebben, als de onderwijsinstelling in overtreding blijkt met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

HOE BIEDT INTERCONNECT CLOUD AAN?

Bij Interconnect betaalt u een vaste prijs voor uw cloudomgeving. Met ons transparante businessmodel komt u nooit voor verrassingen te staan, want wij weten hoe belangrijk dat is. Daarbij ontvangt u van ons een duidelijke factuur, waarop u precies kunt zien waar u voor betaalt. Hierop zullen de kosten voor de hoeveelheid in- en uitgaande data ook niet onverwachts hoger uitvallen. Dataverkeer is namelijk inbegrepen in de all-in prijs.

Door op te treden als een betrouwbare en betrokken partner, adviseren en ondersteunen wij in de volledige lifecycle van uw cloud. Met onze eigen datacenters in ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven bieden wij bovendien ons eigen betrouwbare private cloud dienstverlening met een managed firewall, back-up strategieën en tooling die de continuïteit van uw onderwijsinstelling waarborgen en voldoen aan de AVG. Interconnect is een 100% onafhankelijke en gecertificeerde Nederlandse leverancier op het gebied van IT-infrastructuur. Wij bieden betrouwbare colocatie en clouddiensten aan vanuit twee hoogwaardige datacenters in Nederland. Op deze manier creëren wij rust voor u en uw organisatie, zodat u zich kunt richten op uw corebusiness

MEER WETEN?

Bent u op zoek naar een vakbekwame partner, die u kan helpen bij het inrichten en managen van een cloudomgeving? Dan bent u bij Interconnect aan het juiste adres. Bel ons gerust op 073 88 000 00 of stuur een e-mail naar sales@interconnect.nl. Of vul het formulier op onze website www.interconnect.nl in.