Free cooling

Om energie te besparen bij het koelen, maakt Interconnect zoveel mogelijk gebruik van vrije koeling.

Dynamic free cooling

In ons datacenter in ‘s-Hertogenbosch maken wij gebruik van Dynamic Free Cooling. De warme retourlucht uit het datacenter wordt gekoeld met water en zoveel mogelijk gekoeld met buitenlucht. Slechts wanneer het buiten te warm is, wordt het water gekoeld met compressoren.

Direct free cooling

In ons datacenter in Eindhoven (en in het nieuwe datacenter in Den Bosch) wordt de nieuwe Direct Free Cooling (DFC²) techniek van koelingsspecialist Stulz toegepast. Met deze koeltechniek kunnen wij 97% van de tijd (deels) koelen met buitenlucht. De compressoren hoeven daarom niet vaak op volle kracht te werken. Slechts bij temperaturen van boven de 30 graden Celsius of volledige stroomuitval wordt er volledig gekoeld door de compressoren.

Cold corridor cooling

In de datacenters van Interconnect zijn cold corridors van Minkels geplaatst. In een cold corridor (‘koude gang’) opstelling worden warme en koude luchtstromen gescheiden.

Servers worden ondergebracht in afgesloten gangen. In deze gangen wordt koude lucht geblazen om servers te koelen. De warme lucht die servers produceren wordt aan de achterzijde afgezogen.

Door de luchtstromen te scheiden, hoeft er minder ruimte gekoeld te worden en gaat er minder energie verloren.

Power usage effectiveness

PUE (Power Usage Effectiveness) geeft een verhouding weer van de totale energie die het datacenter ingaat. Ten opzichte van het deel van de energie die daadwerkelijk gebruikt wordt door de IT-apparatuur (o.a. UPS, switches en servers) zelf.

Beide datacenters van Interconnect halen een gemiddelde PUE, die beter dan gemiddeld is. Het datacenter in Eindhoven behoort met een PUE van 1,15 zelfs tot de meest energiezuinige datacenters van Nederland.