Samenwerking Interconnect met Buro Sengers

hoofdkantoor Interconnect

We spreken deze keer met Paul van der Zanden, directielid en architect bij Buro Sengers en daar al meer dan 20 jaar werkzaam. Als oorspronkelijk familiebedrijf ontwikkelt, ontwerpt en realiseert Buro Sengers sinds 1988 gebouwen in diverse stijlen. Na 31 jaar heeft oprichter Herman Sengers in 2019 het stokje overgedragen aan zijn zoon Guus Sengers en Paul van der Zanden. Het architectenbureau bestaat momenteel uit 8 medewerkers (met een netwerk van freelancers eromheen).

Buro Sengers heeft verschillende projecten gerealiseerd in diverse sectoren. Van projectmatige woningbouw, bedrijfspanden, kantoren en privé woningen tot aan grote logistieke warehouses. 

Jarenlange samenwerking

Buro Sengers werkt al lang met Interconnect samen. Ze zijn in 2004 gestart met de bouwtekeningen voor het eerste datacenter en kantoor van Interconnect in Den Bosch (DC1). In 2009 zijn ze ook betrokken geweest bij de bouw en het ontwerp van het datacenter in Eindhoven (DC2).


In mei 2018 hebben Rob en Jeroen Stevens Buro Sengers opnieuw benaderd voor het ontwerp en de tekeningen van het nieuwe hoofdkantoor en Data & Cloud Center in Den Bosch. Vanaf de eerste ontwerpen en gesprekken met de gemeente en welstandscommissie tot aan de uitvoeringstekeningen en aanbesteding heeft het team van Buro Sengers het project ondersteund. Projectleider Erik Smets van Buro Sengers heeft daarna ook de afbouw met projectleider Janneke Eysbroek van Interconnect gecoördineerd.


De 2 bedrijven, Buro Sengers en Interconnect, lijken veel op elkaar. Het zijn beide Brabantse familiebedrijven met korte lijnen en een laagdrempelige manier van communiceren. De directies zijn het aanspreekpunt en hebben supervisie, maar er zijn ook veel verantwoordelijkheden voor de medewerkers.


Wat kenmerkt in de aanpak door Buro Sengers is om samen met de klant via interactieve ontwerpsessies te komen tot iets moois wat beide partijen goed vinden. Daarnaast heeft de klant altijd veel zeggenschap in het ontwerp. Op deze wijze is een ontwerp ontstaan met vele kwaliteiten waarin alle partijen hebben bijgedragen.


Wat is bijzonder in het ontwerp?

Een datacenter vervult in de hedendaagse maatschappij een dubbelrol. Enerzijds kunnen we niet zonder omdat werk, social media, internet etc. er van afhankelijk zijn. Anderzijds zijn deze super beveiligde gebouwen een onderwerp van discussie in relatie tot esthetiek en duurzaamheid. Buro Sengers heeft een ontwerp gemaakt wat op beide fronten een sterk antwoord geeft; een prachtig en duurzaam gebouw gelegen aan een zichtlocatie naast de ringweg van ’s-Hertogenbosch.


Het hoofdkantoor heeft de meest prominente plek op het terrein. Het geheel is met 45 graden schuin georiënteerd op de snelweg. Twee grote volumes grijpen in elkaar met divergerende en convergerende lijnen. Een grote vliesgevel met entreeportaal vormt het centrale punt van de voorgevel. Daarachter rijst een brede vide over alle verdiepingen de hoogte in. Het flinke formaat van het kantoorgebouw krijgt een meer menselijke schaal door sterk genuanceerd metselwerk toe te passen. Hiermee worden de grotere gesloten gedeeltes van het gebouw levendiger qua kleur.


Het Data & Cloud Center heeft een meer gesloten structuur. Daarom is gekozen om de gevels zelf te voorzien van een schouwspel. Op de gladde sandwichpanelen afwerking is een patroon van bijna 1,5 km aan gevelvinnen gelegd. Metalen stukken zetwerk die qua kleur afsteken t.o.v. de donkere ondergrond maken dit tot een interessant schouwspel. Als het donker wordt, kunnen de gevelvinnen in een lichtgevend strepenpatroon veranderen. 


Voor presentaties en lezingen bevat het datacenter ook een groot auditorium. De kenmerkende grote afgeschuinde raamopeningen zijn zichtbaar gemaakt vanaf de snelweg. De combinatie van de gevelvinnen en de grote raamopeningen zorgen er voor dat de gevels van de gesloten structuur van het Data & Cloud Center op een interessante manier communiceren met zijn omgeving.


Hoe is de samenwerking met interieurarchitect Burobas ontstaan?

Buro Sengers heeft Burobas voorgesteld aan Interconnect als een mogelijke partij voor het interieuradvies van het nieuwe kantoor. Burobas heeft de vraag van Interconnect beantwoord: Hoe kunnen we op een langdurige en plezierige manier samenwerken in het nieuwe hoofdkantoor? Burobas is daarna op een naadloze manier verder gegaan met de inrichting van het kantoor op basis van het ontwerp van het pand. Burobas heeft de ontwerpen van Buro Sengers echt uitstekend aangevuld! 

Rondleiding?

We zijn erg blij met het uiteindelijke resultaat. Wilt u ons nieuwe hoofdkantoor en Data & Cloud Center in Den Bosch ook bewonderen? Maak dan nu een afspraak voor een private tour

Data & Cloud Center Interconnect