Sinds 1995 is Interconnect actief op de zakelijke markt. Aanvankelijk met bulletin boards en domeinregistratie, maar al gauw kwam er een eerste datacenter. Inmiddels zijn dat er twee, op locaties in Den Bosch en Eindhoven. Nog niet zo lang geleden werd het bedrijf uitgeroepen tot derde leverancier van Infrastructure as a Service (IaaS)-diensten in Nederland.
Nieuw IaaS-platform
Sterker nog, als we puur kijken naar Nederlandse bedrijven, dan is Interconnect nummer 1. Alleen de buitenlandse grootmachten Microsoft Azure en Amazon AWS worden meer gebruikt. “Dat wij een honderd procent Nederlandse organisatie zijn, zorgt voor onderscheidend vermogen. Onze klanten hoeven zich geen zorgen te maken over compliance en governance als het gaat om hun data. Verder kunnen ze rekenen op 24×7 support door Nederlandse engineers”, legt algemeen directeur Rob Stevens uit.
Afgelopen jaar heeft Interconnect geïnvesteerd in een compleet nieuw private IaaS-platform. Door de nieuwste technologieën te gebruiken, kan Interconnect het groeiend aantal virtual machines en de sterke vraag naar storage opvangen. “Iedereen is welkom als klant, maar er zijn drie segmenten die met name grote interesse tonen in onze IaaS-diensten”, legt marketing manager Maartje van Alem uit. “Dat zijn IT-automatiseerders, SaaS-providers en grote bedrijven (mkb+ en enterprise).”
Groei cloud
Naast clouddiensten levert Interconnect ook colocatie. De vraag naar beide diensten groeit nog altijd. “Het voordeel voor onze klanten is dat ze vanuit het datacenter door kunnen groeien naar onze cloudoplossingen. Ze kunnen soepel migreren, bijvoorbeeld op het moment dat hun eigen apparatuur is afgeschreven. De trend dat veel klanten overstappen op clouddiensten zien we nog altijd, maar er zijn ook veel partijen die overstappen van on-premise naar colocatie. Daardoor blijft ook colocatie aardig doorgroeien. De groei van de cloud gaat wel sneller.”
Bij Interconnect werken zo’n 90 medewerkers en dat aantal groeit. “We hebben een kleine tien vacatures openstaan”, vertelt Van Alem. Het bedrijf, dat werd opgericht door de broers Rob en Jeroen Stevens, heeft een prettige werksfeer waar de lijnen kort zijn. Dit zorgde eind vorig jaar voor een bekroning vanuit de provincie Noord Brabant. Het bedrijf werd uitgeroepen tot beste werkgever onder de noemer ‘Brabants Besten’. Interconnect wordt gezien als ambassadeur op het gebied van sociale innovatie met gunstige arbeidsvoorwaarden en oog voor individuele werknemers.
Oerdegelijk
Het bedrijf heeft niet alleen werknemers hoog in het vaandel, dat geldt (uiteraard) ook voor klanten. Dat blijkt wel uit het feit dat begin dit jaar de Stichting Continuïteit Interconnect werd opgericht. De stichting kan de dienstverlening een half jaar lang voortzetten, mocht dat noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld bij faillissement. Een tikje merkwaardig voor een oerdegelijk familiebedrijf dat al jaren zwarte cijfers schrijft, erkent Stevens. “Maar wij vonden het een noodzakelijke stap.” Hij denkt hiermee een trendsetter te zijn. “We merken dat de stap door onze concullega’s nauwlettend is gevolgd.”
Klanten van Interconnect hechten steeds meer waarde aan een optimale beveiliging. Dit wordt ingegeven door een wereldwijde toename van het aantal incidenten, bijvoorbeeld met ransomware en andere cyberaanvallen. “Security is een belangrijk topic”, zegt Van Alem. “We hebben een uitgebreid security portfolio en kunnen die bieden bovenop onze colocatie- en IaaS-diensten. Zo hebben we anti-DDoS-oplossingen en geavanceerde firewalls. Er is ook veel vraag naar back-up. Daarvoor gebruiken we de oplossing van Veeam.”
Tweede back-uplocatie
Doordat Interconnect beschikt over twee datacenters kunnen bedrijven kiezen voor een extra back-up op een tweede locatie. “Er zit dertig kilometer tussen de beide datacenters. Dat is geografisch genoeg afstand om te fungeren als back-uplocatie. In hun programma van eisen stellen veel bedrijven vaak een minimum afstand van 20 kilometer.” Om klanten voldoende snelheid te garanderen heeft Interconnect eigen glasvezelringen in Den Bosch en Eindhoven. Daarnaast ligt er tussen de beide datacenters een glasvezelverbinding.
De klantenkring komt zowel uit de regio als daarbuiten. “We hebben grote nationale en internationale klanten, zoals Vodafone, Claranet, Enexis en O’Neil. Maar we bedienen ook lokale partijen. Onze kracht is dat we dezelfde uptime betrouwbaarheid bieden als internationale spelers, maar daarbij lokale flexibiliteit leveren. Het is gunstig dat we in de buurt van Eindhoven Brainport zitten waar veel hightech bedrijven zijn gevestigd. Zij kiezen ervoor hun data hier op te slaan en niet in de Randstad. Een datacenter in de buurt is handig voor deze bedrijven. Als er wat is, kunnen ze snel hier zijn. Dat geldt voor colocatie, want voor onze cloudoplossingen is dat natuurlijk niet relevant.”
Rapportcijfer
Ook voor veeleisende klanten is Interconnect geschikt. Zo werden onlangs enkele nieuwe certificeringen behaald, waaronder ISAE 3000/SOC 2 type 2. Het geeft een onafhankelijk oordeel over de beveiliging en beschikbaarheid van de datacenter- en IaaS-diensten. Ze zijn dus voldoende beveiligd tegen ongeautoriseerde toegang, gebruik of aanpassing. Ook bieden deze diensten de beloofde beschikbaarheid, blijkt uit de audit.
De inspanning van Interconnect hebben effect, want klanten zijn over het algemeen zeer tevreden. Eigen onderzoek toont aan de klanten het bedrijf een 7,8 geven. Het zorgt ook voor dermate groei dat het datacentrum in Eindhoven vol aan het raken is. “We zijn bezig met uitbreidingsplannen. We verwachten op korte termijn te starten met een uitbreiding, waarbij we twee keer het huidige oppervlakte gaan krijgen. Dat zit nu in de planningsfase”, besluit Van Alem.