Garanderen continuiteit via stichting is een primeur

Interconnect wil de continuïteit voor klanten garanderen en heeft een primeur met de start van de Stichting Continuïteit Interconnect per januari 2018. “Veel concullega’s gaan ons initiatief volgen”, denkt Rob Stevens.

De private IaaS provider uit ’s-Hertogenbosch is bekend van het leveren van connectiviteit, colocatie- en cloud services en security. Het bedrijf beschikt over twee eigen datacenters en heeft altijd de focus gehad op maximale betrouwbaarheid. De organisatie is daarom al jaren gecertificeerd voor onder andere ISO 9001, 14001, 27001 en PCI-DSS level 1. Toch vond CEO en oprichter Rob Stevens van Interconnect dit niet genoeg. “Klanten hebben een toenemende behoefte naar verstrekkende continuïteit. Dat is begrijpelijk, want als wij onze diensten niet  meer leveren, staan zij met lege handen.”

‘Zelfstandige stichting kan dienstverlening overnemen’

Deze vragen stimuleerden Interconnect om bestaande ideeën over continuïteit verder uit te werken. Dit leidde uiteindelijk tot de Stichting Continuïteit Interconnect die officieel per januari 2018 van start gaat en in Nederland een primeur is. Stevens: “Er is binnen de markt een aantal initiatieven waarin kleinere aanbieders samenwerken. Interconnect heeft een unieke positie. Onze zelfstandige stichting is in staat de dienstverlening van Interconnect over te nemen, zodat klanten gewoon kunnen doorgaan met hun business. Doordat we financieel zeer gezond zijn, kunnen we dit met eigen middelen realiseren.”

Geen dode letter

De stichting is gestart volgens de Greenfield-benadering legt Stevens uit. “We begonnen met een leeg vel papier en vroegen ons af welke middelen, mensen en leveranciers er nodig zijn om 100 procent onafhankelijk van Interconnect dezelfde diensten te kunnen aanbieden.” Die vragen zijn allemaal beantwoord en de stichting is daadwerkelijk in staat, mocht het ooit nodig zijn, het estafettestokje van Interconnect over te nemen. De procedure die is vastgesteld is geen dode letter. Elk jaar vindt er een audit plaats en los daarvan ook een oefening plaats. “Het is ergens een raar idee om als oerdegelijk Nederlands familiebedrijf, dat al jaar en dag zwarte cijfers schrijft, zo over het eigen graf heen te regeren. Maar wij vonden het een noodzakelijke stap. Wij pretenderen niet de gehele keten te kunnen controleren of garanderen, maar we nemen zo wel écht de verantwoording voor het deel waarvoor wij verantwoordelijk zijn.”

Trendsetter

Interconnect is hiermee een trendsetter. “We merken dat de oprichting van de stichting door onze concullega’s uit de datacenter- en cloudsector nauwlettend is gevolgd. Ik ga ervan uit dat concullega’s ons zullen volgen. Continuïteit van de eigen dienstverlening is iets waar aanbieders echt goed over na moeten denken. Stel dat niet uit”, adviseert Stevens de lezers van ChannelConnect. “Als zij er pas naar gaan kijken als hun klanten in paniek zijn, is het echt te laat.”