De dedicated en shared firewalls van Interconnect controleren binnenkomende en uitgaande communicatie. Afhankelijk van de instellingen van de firewall wordt beoordeeld of een datapakket wel of niet wordt doorgelaten. Hiermee wordt voorkomen, dat vanaf het internet onbeveiligd verbinding kan worden gelegd met uw IT-omgeving. Interconnect heeft twee typen firewalls in haar assortiment, namelijk dedicated en shared firewalls. Wat zijn de kenmerken en verschillen hiervan? Dat leggen we uit in dit artikel.

DEDICATED FIREWALL

Bij een dedicated firewall wordt gebruik gemaakt van een fysieke firewall, die wordt geplaatst in een door Interconnect beheerde rackspace. Deze wordt standaard door Interconnect gemanaged. Interconnect installeert en configureert het en is verantwoordelijk voor onderhoud en beheer van hard- en software. Dit betekent onder andere het bijwerken van patches (updates) en het op aanvraag van de klant uitvoeren van configuratiewijzigingen. U krijgt alleen leesrechten.

REDUNANTIE – SINGLE SITE

Bij het afnemen van Single Site redundantie worden twee dezelfde dedicated firewalls ingezet. Ze worden gehost in hetzelfde Interconnect datacenter als waar de aangesloten Interconnect dienst wordt afgenomen. De firewalls worden in active/standby setup geconfigureerd en nemen op basis van BGP elkaars taken over. De firewalls worden verder volledig redundant aangesloten op uw klantomgeving.

REDUNATIE – MULTI SITE

Deze setup is vergelijkbaar met Redundantie (Single Site). Echter bij Multi Site redundantie worden de firewalls verdeeld over beide datacenters van Interconnect. Ze worden volledig redundant over twee datacenters aangesloten op uw klantomgeving.

SHARED FIREWALL

Bij de shared firewall wordt gebruik gemaakt van een virtuele firewall. Deze wordt ingezet op een shared platform en wordt gehost in de datacenters van Interconnect. De shared firewall wordt door Interconnect gemanaged. Interconnect regelt het onderhoud en beheer van de onderliggende infrastructuur en de software, zoals het bijwerken van patches (updates). Ook voert Interconnect, op aanvraag van de klant, configuratiewijzigingen door.

REDUNDANTE SHARED FIREWALL

De redundante shared firewall bestaat uit twee virtuele firewalls. Eén wordt geconfigureerd in het Interconnect datacenter in ’s-Hertogenbosch en de andere wordt geconfigureerd in ons datacenter in Eindhoven. Deze zijn redundant van elkaar en kunnen elkaars taken overnemen.

VERGELIJKING TUSSEN BEIDE FIREWALLS

Vaak kiest men voor een dedicated firewall vanwege de functionaliteit NAT en/of VPN. Deze is namelijk wel beschikbaar bij een dedicated firewall en niet bij de shared firewall. Ook kan bij de dedicated firewall port mirroring worden aangezet. Dit is niet mogelijk bij een shared firewall.

MEER INFORMATIE

Neem voor meer informatie over onze Security diensten contact met ons op via telefoon 073 88 000 00. Of stuur een e-mail naar sales@interconnect.nl.