In dit artikel leggen we uit wat Containerisatie en Kubernetes zijn en wat de mogelijkheden hiervan zijn. Het is een technologie, die nu veel gebruikt wordt en er wordt veel over geschreven. Maar wat is het precies?
WAT ZIJN CONTAINERS?
De term “container” komt uit de scheepswereld. Het is een metalen kist, die het mogelijk maakt om producten eenvoudig te isoleren, verplaatsen en te stapelen op verschillende transportmediums (zoals boten, vrachtauto’s en treinen).
WAT IS CONTAINERISATIE?
Deze belofte zit ook in “software” containers. Containerisatie bestaat al sinds 1979 en is afkomstig uit de Linux wereld. Het heeft meer naamsbekendheid gekregen door de leverancier Docker Inc (Docker) in 2013. Docker is een container runtime engine (net als CRI-O en container-d) die het mogelijk maakt applicaties te “virtualiseren/ isoleren” op een onderliggend besturingssysteem, zoals Linux of Windows. Hierdoor is het mogelijk om applicaties geïsoleerd naast elkaar te laten functioneren.
WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN CONTAINERISATIE?
- Het werkt op Private, Hybrid of in Public Cloud en is hiermee infrastructuur onafhankelijk;
- Het draagt bij in het automatiseren en standaardiseren van het applicatielandschap;
- Het is ideaal voor het omzetten van een monarchie (traditionele) applicatie naar microservices;
- Het is snel, code wijzigingen of software updates/ upgrades doorvoeren in enkele seconden.
MAAR WAT IS KUBERNETES?
Kubernetes is een open source platform en biedt de mogelijkheid voor het automatisch lanceren, schalen en beheren van gecontaineriseerde applicaties. Kubernetes betekent in het Grieks: ‘stuurman voor een schip’. Het vereenvoudigt het beheer van gecontaineriseerde applicaties (workloads) en services voor zowel eenmalig als geautomatiseerde configuraties (pipelines). Kubernetes verzorgt alle communicatie- en infrastructuurbehoeften (computer-, netwerk- en storage) voor applicaties.
WAT ZIJN DE VOORDELEN HIERVAN?
- Op- en afschalen van workloads;
- Inzet templates en standaardisatie;
- OTAP straat en CI/CD pipeline
- Automatisch acteren op performance load;
- Multicloud integratiemogelijkheden;
- Mogelijkheid tot dynamische provisioning van Persistent storage;
- Support voor Linux en Windows containers;
- Secure by design en meer inzicht en grip op security;
- Integratie mogelijkheden met bestaande IT-landschap.
Interconnect is natuurlijk bezig om te kijken naar alle mogelijkheden van Kubernetes binnen onze Cloud diensten. Bent u hierin geïnteresseerd of wilt u hierover met ons brainstormen? Neem dan nu contact op met ons via telefoon 073 – 88 000 00 Of e-mail naar sales@interconnect.nl.