Voor een kwalitatief hoogwaardige backupstrategie binnen uw organisatie voldoet u tegenwoordig niet alleen meer met het bewaren van backups op verschillende locaties. Cyberaanvallen komen steeds vaker voor en er worden ook meer geavanceerde methodes bedacht door hackers. Ook zogenaamde ‘angry admins’ kunnen bedrijfskritische data verwijderen of versleutelen als ze een conflict hebben met de organisatie waar ze werken. Om een dataramp te voorkomen is de 3-2-1-1-0 regel één van de meest veilige back-upstrategieën.

Het verschil tussen de 3-2-1 en de 3-2-1-1-0 regel

U heeft vast wel eens gehoord van de 3-2-1 regel. Dit is een noodzakelijk startpunt voor de beveiliging van uw data. De invulling hiervan kan op vele manieren plaatsvinden, maar het uitgangspunt is als volgt:
• U moet ten minste drie kopieën van uw gegevens hebben, inclusief de productiekopie.
• Ten minste twee verschillende opslagmedia moeten worden gebruikt; bijvoorbeeld tape- en cloudopslag.
• Ten minste een van de kopieën moet off-site worden bewaard, voor een snelle disaster recovery.

Met deze stappen bent u tegen bijna elk faalscenario beschermd. Wilt u echter voor ‘the extra mile’ gaan? En is databeveiliging een zeer belangrijk onderdeel binnen uw bedrijfsvoering? Pas dan onderstaande aanvullende regels toe.

Sla tenminste een kopie offline op of maak het ‘immutable’

Als een hacker toegang heeft tot uw omgeving, kan alles met een online verbinding worden beïnvloed. Daarom wordt het sterk aangeraden om een backup offline te hebben, zodat een hacker hier niet bij kan. Zo’n offline backup wordt ook wel een airgapped back-up genoemd. Immutability betekent dat een kopie onder geen enkele omstandigheid gewijzigd kan worden.

Zorg ervoor dat u geverifieerde backups met 0 fouten heeft

Het is aan te raden om dagelijks backups te monitoren. Als er fouten zijn gedetecteerd is het belangrijk om deze zo snel mogelijk op te lossen. Verder is het ook raadzaam om met enige regelmaat hersteltests uit te voeren. Met een hersteltest haalt u data uit een back-up en verifieert u of dit proces zonder fouten verloopt.

Wij denken graag met u mee!

Interconnect denkt graag met u mee als het gaat om het opzetten van uw back-upstrategie. Hier geven wij invulling aan door hoog aangeschreven tools te combineren met verschillende cloud vormen. Onze specialisten hebben een hoog technisch kennisniveau en helpen u graag verder!

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over het optimaliseren of ontwikkelen van uw backupstrategie of wilt u graag meer weten over onze dienstverlening? Bel ons via 073 – 88 000 00 of stuur een e-mail naar info@interconnect.nl.