Efficiënt omgaan met energie is goed voor het milieu en reduceert de stroomkosten. Daarom steken wij veel energie in het verbeteren van onze efficiëntie.

Energiebeleid: Free Cooling

Om energie te besparen bij het koelen maakt Interconnect zoveel mogelijk gebruik van vrije koeling.

Dynamic Free Cooling (‘s-Hertogenbosch)

In datacenter ‘s-Hertogenbosch maken wij gebruik van Dynamic Free Cooling. De warme retourlucht uit het datacenter wordt gekoeld met water. Dit water wordt zoveel mogelijk gekoeld met buitenlucht. Slechts wanneer het buiten te warm is, wordt het water gekoeld met compressoren.

Direct Free Cooling (Eindhoven)

In datacenter Eindhoven wordt de nieuwe Direct Free Cooling (DFC²) techniek van koelingsspecialist Stulz toegepast. Door middel van deze koeltechniek kunnen wij 97% van de tijd (deels) koelen met buitenlucht. De compressoren hoeven zodoende nog maar zelden op volle kracht te werken. Slechts bij temperaturen van boven de 30 graden Celsius of volledige stroomuitval wordt er volledig gekoeld door de compressoren.

PUE

PUE (Power Usage Effectiveness) geeft een verhouding weer van de totale energie die het datacenter ingaat, ten opzichte van het deel van de energie die daadwerkelijk gebruikt wordt door de IT-apparatuur (UPSen, switches, server, etc.) zelf. Beide datacenters van Interconnect halen een gemiddelde PUE die beter dan gemiddeld is. Het datacenter in Eindhoven behoort met een PUE van 1,15 zelfs tot de meest energiezuinige datacenters van Nederland.

Cold Corridor koeling

In de datacenters van Interconnect zijn cold corridors geplaatst. In een cold corridor (‘koude gang’) opstelling worden warme en koude luchtstromen gescheiden.

Servers worden ondergebracht in afgesloten gangen. In deze gangen wordt koude lucht geblazen om servers te koelen. De warme lucht die servers produceren wordt aan de achterzijde afgezogen.

Door de luchtstromen te scheiden hoeft er minder ruimte gekoeld te worden en gaat er minder energie verloren.

Terug