ONZE VISIE OP CLOUD

Vrijwel elke organisatie maakt gebruik van clouddiensten. Keuzes voor de cloud maakt men steeds bewuster. De voordelen op het gebied van schaalbaarheid, investeringsmodel en uitbesteden van kennis/ beheer hebben zich ook bewezen. Een organisatie kiest steeds vaker voor best-of-breed toepassingen, die snel en flexibel verkrijgbaar zijn. Deze toepassingen worden vaak via de cloud geleverd. De digitalisering en innovatie staan dan ook vaak synoniem voor cloudtransformatie. Hierdoor wordt de cloud steeds meer een integraal onderdeel van de bedrijfsstrategie.

Het voeren van deze strategie is tegelijkertijd een enorme uitdaging, vanwege de snelle technische ontwikkelingen en de vele aanbieders. Veel bedrijven hebben onvoldoende kennis in huis om de juiste keuzes te maken. En als keuzes gemaakt worden, hoe zit het dan met de toekomst?

 

MARKTONTWIKKELINGEN

Naast de toenemende vraag naar cloudtoepassingen, is er een aantal belangrijke ontwikkelingen waar u rekening mee moet houden:

  • Infrastructuur, middleware en software groeien steeds meer naar elkaar toe. Kant-en-klare toepassingen, zoals Office365, worden steeds meer gebruikt. En er ontstaan legio ‘as-a-service’ varianten, voor vrijwel alle toepassingen.
  • De doorontwikkeling van software is vaak alleen nog vanuit een cloudomgeving. Soms is er nog een keuze mogelijk voor de gebruiker. Maar zelfs bedrijven, zoals SAP en Oracle (cloud ontkenners van het eerste uur) hebben nu een cloud-first strategie. Nieuwe softwareoplossingen zijn vrijwel altijd ‘cloud native’.
  • Door een toename van gebruik en centralisatie is er ook een toename van security risico’s ontstaan. Eisen qua betrouwbaarheid groeien daarom sterk. De norm op het gebied van flexibiliteit en beschikbaarheid van IT groeit hard.
  • De macht van de grote Amerikaanse public cloud providers is groeiende, zo ook de afhankelijkheid daarvan. Daarentegen zijn ze wel de driver van veel innovaties geworden.
  • De enige uitdager voor deze public cloud providers buiten de V.S. komt voorlopig uit China (Alibaba). Vanuit Europa ontstaat er nog weinig concurrentie. Dit is vreemd, omdat onze normen wezenlijk verschillen met Amerika en China. Bijvoorbeeld op het gebied van privacy.

 

NIEUW CLOUD TIJDPERK

Vanwege de hierboven genoemde ontwikkelingen, zullen de volgende trends zich doorzetten:

  • Multi-cloud: al dan niet gedwongen, voeren organisaties een multi-cloud strategie uit. U maakt gebruik van meerdere clouds.
  • Containerisatie: door applicaties onafhankelijk te maken van het operating system en in meerdere kleinere verwerkingseenheden te verdelen, maakt het uw applicatie wendbaarder. U bent minder afhankelijk van de onderlaag en kan beter schalen. Dit is een belangrijke technische ontwikkeling voor een multi-cloud strategie.
  • Cloud agnostisch: het gedachtegoed dat toepassingen cloud onafhankelijk moeten zijn, komt steeds meer centraal te staan. Dit maakt uw organisatie wendbaar en bovendien beschermt het uw organisatie tegen een mogelijke ‘lock-in’.

 

ELKE WORKLOAD OP DE JUISTE CLOUD

Interconnect gelooft erin, dat je de vrijheid moet hebben om elke workload op de juiste cloud te kunnen draaien. Op basis van kosten, performance en compliance maken we samen met u de keuze, die het beste bij u past. Bij deze wendbare en vrije manier van cloud gebruik, hoort een onafhankelijke en betrouwbare partner. En dat is Interconnect!