WAT IS OBJECT STORAGE?

Object storage – ook wel cloudstorage of S3-compatible storage genoemd – is een gegevensopslagarchitectuur die data als objecten beheert. Bij object storage wordt data in kleine eenheden opgeslagen, zogenaamde objecten. Elke eenheid heeft een unieke identificatiecode of sleutel, waardoor deze eenheden altijd terug te vinden zijn, ongeacht waar ze op een gedistribueerd storagesysteem zijn opgeslagen.

Object storage onderscheidt zich zo van block storage en file storage. Block storage slaat data op als losse datablokken met een vaste grootte. File storage slaat data op in bestanden die te benaderen zijn in mappen met een hiërarchische structuur.

Doordat data bij object storage wordt opgeslagen in kleine eenheden, is dit concept ideaal voor de opslag van grote bestanden. Deze kunnen in verschillende etappes worden opgeslagen en gelezen.

De afbeelding hieronder geeft goed de verschillen weer van 3 bekende storagemogelijkheden.

 

WAAROM OBJECT STORAGE?

Nu data voor nagenoeg elke organisatie van levensbelang is voor de dagelijkse bedrijfsprocessen en de bedrijfscontinuïteit is een solide storagestrategie een eerste vereiste. Alleen met een efficiënt en effectief storageplatform zijn risico’s van dataverlies, datadiefstal of ransomware sterk terug te dringen. Object storage biedt hier in vergelijking met andere storagemogelijkheden een aantal duidelijke voordelen:

SCHAALBAARHEID
Object storage biedt een platte architectuur zonder de beperkingen van de mappenhiërarchieën van file storage of de bloktabellen van block storage. Data is heel gemakkelijk hardware-onafhankelijk op een gedistribueerd systeem op te slaan en weer te herstellen. Deze storagevariant is schaalbaar naar meerdere petabytes. Ook is het eenvoudig te beheren en voldoet het aan alle eisen van bedrijven met betrekking tot een breed scala aan applicaties en workloads.

GEMAKKELIJK DOORZOEKBAAR
Met object storage krijgen objecten zogenaamde metadata mee, waardoor data heel makkelijk doorzoekbaar is. Dat is vooral van belang als organisaties meer willen doen met hun data via artificial intellligence en analytics.

STORAGEBEHEER VIA API’S
Data in een object-storageomgeving is eenvoudig te benaderen en beheren via een URL en API-calls. De opgeslagen data is online beschikbaar en data kan in delen (chunks) worden weggeschreven of gelezen. Hierdoor is object storage uitermate geschikt om grote bestanden te delen en kan het als basis fungeren voor een (web)-applicatie zoals We-transfer of Dropbox.

MAKKELIJK TE IMPLEMENTEREN
U krijgt een zogenaamde bucket voor opslag en een URL. Daardoor is de oplossing in heel korte tijd te implementeren.

EFFECTIEVE TARGET 
Veel gerenommeerde back-up oplossingen gebruiken object storage als secundair/archiving target. Denk hierbij aan oplossingen zoals Veeam, Rubrik, Veritas en Commvault. Daarnaast is object storage een veel gebruikte back-up target voor container/Kubernetes-omgevingen.

OPTIMALE VEILIGHEID DOOR DATA IMMUTABLE
Object storage voorziet in het zetten van retenties op objecten, ook wel immutable storage genoemd. Objecten kunnen dan simpelweg niet aangepast of verwijderd worden wanneer de retentie van het object niet verlopen is, terwijl de objecten nog wel te lezen zijn. Dit principe wordt ook wel Write Once, Read Many (WORM) genoemd. Deze toepassing wordt veel gebruikt ten behoeve van back-up en/of archiving. Doordat data op geen enkele manier te veranderen is, biedt immutable storage uitstekende bescherming tegen ransomware.

In onderstaande video vindt u een korte uitleg over wat object storage inhoudt.


WAAROM OBJECT STORAGE VAN INTERCONNECT?

  • Geen verbogen kosten van bijvoorbeeld dataverkeer. De prijs voor de afgenomen capaciteit is inclusief lees en schrijfacties, API-calls en inclusief dataverkeer (ingress én egress).
  • Gehost in de betrouwbare, geavanceerde datacenters van Interconnect, gevestigd in Eindhoven en ’s-Hertogenbosch. Deze datacenters zijn in eigendom en beheer van Interconnect.
  • Alle data blijft gegarandeerd in Nederland.
  • Immutable is ook echt immutable. Ook medewerkers van Interconnect hebben niet de mogelijkheid om de data te verwijderen.
  • S3-compatible. Hierdoor is het direct inzetbaar als klanten nu al gebruik maken van dit protocol.
  • 24×7 support door gecertificeerd Interconnect-personeel.
  • ISAE 3000/ SOC 2 type 2, ISO 9001, 14001 en 27001 gecertificeerd.
  • Extreem schaalbaar tot vele petabytes.

Object storage van Interconnect is als losstaande dienst af te nemen, maar is ook goed te combineren met andere Interconnectdiensten zoals VPC, Cloud Director, Managed Kubernetes en Colocatie.

Meer weten? Bel of mail ons: 073 – 88 000 00 of sales@interconnect.nl.