Vestigingsplaats: Tilburg, Noord-Brabant

Aantal medewerkers: 200

Branche: IT-bedrijf met maatschappelijke doelen voor de zorg

Dienst van Interconnect: Twin Datacenter

Februari, 2020

Begin 2002 sloegen zorgverzekeraars CZ, OZ en VGZ de handen ineen om de administratieve lasten in de zorgsector drastisch te verlagen. Onder de naam VECOZO bouwden zij een veilig en betrouwbaar portaal voor digitale berichtenuitwisseling, ontworpen voor o.a. zorgaanbieders, zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten.

Vóór het bestaan van VECOZO voerden alle partijen in de zorg, van de zelfstandige fysiotherapeut tot aan een groot universitair ziekenhuis, allemaal hun eigen individuele zorgadministratie uit. Met als resultaat: veel papierwerk, veel uitzoekwerk en regelmatig de nodige correcties in declaraties en machtigingen. De zorgverzekeraars CZ, OZ en VGZ wilden daar een eind aan maken.

Dat is nu, bijna twee decennia later ruimschoots gelukt, vindt Ton Bogerd, bij VECOZO als manager ICT verantwoordelijk voor de gehele ICT-dienstverlening (ontwikkeling, beheer, security en compliance). “We zijn in de loop van de jaren gegroeid van twee naar dertig diensten voor de branche. Er gaan nu jaarlijks meer dan drie miljard berichten over ons netwerk en de groei is er nog niet uit. Wij blijven werken aan nieuwe diensten en verwachten ook verdere groei in het aantal berichten.”

 

NOODZAAK VAN EEN SOLIDE INFRASTRUCTUUR

VECOZO regelt anno 2019 als landelijk knooppunt voor veilige, digitale communicatie in de gezondheidszorg het administratieve berichtenverkeer. De berichten tussen alle zorgverzekeraars, zorgkantoren, gemeenten en meer dan 44.000 zorgaanbieders. Voorbeelden van diensten die VECOZO biedt, zijn declareren, het berichtenverkeer rond de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning en e-facturatie. Deze en andere diensten vereisen een solide, betrouwbare en vooral veilige infrastructuur.

 

TWIN DATACENTER CONCEPT

Ze werken al sinds 2005 samen met Interconnect. VECOZO plaatste toen eigen hardware in het datacenter van Interconnect in Den Bosch. Deze omgeving fungeerde als uitwijklocatie en zorgde voor werkplekondersteuning. De productieomgeving draaide toen primair in een datacenter in de Randstad. Toen VECOZO in 2015 zijn gehele infrastructuur wilde moderniseren, koos het ervoor om ook de productiesystemen bij Interconnect onder te brengen. Een belangrijke reden daarvoor was het Twin datacenter concept, dat Interconnect kon bieden. Bogerd: “Door onze primaire systemen in Den Bosch te plaatsen en een tweede omgeving onder te brengen in het Interconnect datacenter in Eindhoven beschikken we nu over de benodigde betrouwbaarheid en beschikbaarheid tegen een aantrekkelijke tariefstelling. Daarnaast levert de keuze voor Interconnect een groot praktisch voordeel op, doordat onze engineers bij een issue veel sneller in Den Bosch of Eindhoven zijn dan in de Randstad. Beschikbaarheid en goede, snelle support zijn in de loop van de tijd steeds belangrijker geworden, juist vanwege de groei van ons portaal en de steeds sterkere afhankelijkheid van technologie.”

 

BELANG VAN REDUNDANTIE

De twee omgevingen zijn onderling verbonden via een redundante glasvezelverbinding, die al eens zijn nut bewees toen tijdens graafwerkzaamheden één lijn beschadigd raakte. VECOZO heeft toen geen enkele onderbreking van de dienstverlening ervaren. “Die beschikbaarheid is voor ons cruciaal”, zegt Bogerd. “Wij zijn als de verlichting in de koelkast. Pas als het lampje het niet doet, mis je het. Alle partijen die ons portaal gebruiken zien onze dienst als iets onmisbaars, zoals gas, water en licht, dat het altijd doet. En die mate van beschikbaarheid verwachten ze ook van ons.”

Sinds 2015 is de uptime van VECOZO 100 procent geweest en zijn alle SLA’s behaald. Voldoende reden voor VECOZO om de overeenkomst met Interconnect te verlengen. VECOZO maakt nu ook naar volle tevredenheid gebruik van de nieuwe dienst public Cloud connect van Interconnect.