Vestingsplaats: ‘s-Hertogenbosch, Noord-Brabant

Aantal medewerkers: Meer dan 4.000

Branche: Energie netbeheer

Dienst van Interconnect: Cloud

Enexis beheert het energienetwerk in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland en brengt gas en elektriciteit van energieleveranciers veilig in een huis en bedrijf. Enexis onderhoudt en vernieuwt stroomkabels en gasleidingen. En zorgt er zo voor dat het aantal storingen tot een minimum beperkt blijft. In totaal voorziet Enexis zo’n 2,6 miljoen klanten elke dag van gas en elektriciteit. Enexis speelt daarnaast een leidende rol in Nederland voor een laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer.

 

ZONDER ICT GEEN ENERGIEVOORZIENING

Het belangrijkste doel van Enexis is het leveren van een duurzame, betrouwbare en betaalbare energievoorzienig. Deze levering wordt gefaciliteerd door achterliggende ICT. “Er zit veel meer ICT achter de levering van stroom dan veel mensen denken. De ICT van Enexis bestaat uit zeer complexe systemen. Dat komt omdat ICT heel veel zaken regelt (bijvoorbeeld het bepalen waar capaciteit beschikbaar gesteld moet worden). En omdat we ook koppelen met andere partijen”, aldus Marcel Smits, inkoper bij Enexis. Michel Habets, ICT architect, zegt: “Het is heel simpel, zonder ICT is een betrouwbare energielevering bijna onmogelijk.”

VAN OFFERTEAANVRAAG TOT OPLEVERING IN EEN PAAR DAGEN

Enexis heeft het beheer van haar ICT geoutsourced. Voor enkele applicaties zocht men een IaaS/ Cloud oplossing (gevirtualiseerde infrastructuur), die zeer snel geleverd kon worden. Een dag nadat Enexis contact opnam met Interconnect, zaten de twee partijen al om de tafel. Drie dagen later is de handtekening gezet. Marcel Smits: “We hadden voor deze applicaties geen maatwerk nodig, maar zochten een goede oplossing die zeer snel geleverd kon worden. Het contact met Interconnect verliep goed en snel. De oplevering is uitstekend gegaan. We zijn zeer tevreden over de dienst, die bovendien tegen een goede prijs geleverd kon worden. Al was het ons daar niet om te doen. Mochten we in de toekomst meer applicaties kunnen hosten in de Virtual Private Cloud, nemen we hiervoor direct contact op met Interconnect.”